Så lyckas du i photoshop

Från hobbyprojekt till världsledare

Så lyckas du i photoshopOavsett hur mycket eller lite du är insatt i webbvärlden har du garanterat någon gång sprungit på varumärket och ordet photoshop. Detta populära och väl använda bildhanteringsprogram är framtaget av det framgångsrika amerikanska programmeringsföretaget Adobe Systems. När photoshop skapades på 80-talet var det hela bara tänkt som litet hobbyprojekt. Med facit i hand vet vi att det inte riktigt blev så litet som grundaren hade tänkt sig och idag används programmet av miljontals designers, grafiker, fotografer med mera och kan benämna sig som världsledare på marknaden.

Bildhanteringens Beyonce

Något annat väldigt bekant och mäktigt är det vanliga uttryck som idag används till höger och vänster, att photoshoppaeller en photoshoppad bild. Detta är uttryck som egentligen inte syftar till själva bildhanteringsprogrammet Photoshop, utan det är mer ett generellt bildhanterings uttryck. För att sätta detta i perspektiv till någonting annat kan man jämföra detta fenomen med artister så som exempelvis Adele eller Beyonce. Två stycken artister som har lyckats claimasitt eget namn i musikbranschen där vi inte behöver få reda på artistens efternamn för att veta vem personen är. Ett unikt och gigantiskt stor ära för företaget som är ett tecken på företroende för Photoshop och dess hela existens på marknaden.

Lager på lager

Lager på lager har alltid kommit och gott som en fluga i modebranschen. Vissa år ska man ha tusen lager på sig och andra år är det enkelheten som är inne. Photoshop skiter i modet och röstar alltid för lager. Med detta syftar jag till programmets funktion att kunna redigera vissa delar på en blid utan att de övriga delarna blir berörda. Man kan alltså exempelvis ändra färg eller form på specifika detaljer utan att förändra helheten. En viktig funktion som kommit att bli lite av en synonym till photoshop.