Så får du bra bilder till din hemsida

Lyft fram den inre meningen

En bild säger mer än tusen ord är ett gammal uttryck som mer eller mindre alla har stött på en gång i livet. Med andra ord kan man säga att bilder är till för att snabbare lyfta fram meningars inre betydelse. Detsamma gäller en hemsidans uttryck och innehåll. Text lyfts fram enormt med hjälp av bilder, men det krävs genomtänkta bilder med rätt baktanke. Oavsett om du använder bilder från någon viss bildbank eller om du tar egna foton finns det alltid en grundregel, bilden måste bidra till innehållets röda tråd. Utan denna tråd försvinner lätt trovärdigheten till din hemsida och följare kan gå till spillo.

Den röda och filtrerade tråden

Så får du bra bilder till din hemsidaDet gäller även att tidigt bestämma vilken typ av bildfilter man vill använda sig utav och konsekvent hålla sig till detta tema. Väljer du exempelvis att köra på tonade bilder gäller det att hålla sig till sitt beslut i framtiden. Det finns massvis med bra redigeringsprogram som man kan använda sig utav för att få sina bilder att bli precis som man vill ha dom, både till mobilen och till datorn. Photo Editor-är en app som förenklar hela redigeringsprocessen via din smartphone. Fördelen med denna app är att reklamversionen är helt gratis. På så sätt kan du testa dig fram och lära dig hur programmet fungerar i din egen takt och därefter välja om du vill slippa reklamannonser genom att köpa premium versionen. Våga testa dig fram och finn din redigeringsstil som verkligen speglar din egna personlighet och som helt enkelt lyfter din hemsidas karaktär.

Creative common licenser

Om man inte är sugen på att använda sig utav egna bilder utan man istället vill använda sig av de bilder man finner på webben gäller det att man har koll på vad de olika så kallade creative common licenserna innebär. Det finns sex olika typer utav licenser. Dessa licenser motsvarar alltså de regler som finns gällande spridning och användning utav bilder online. De sex olika licenserna är:

1. Creative Commons erkännande

2. Creative Commons erkännande, dela lika

3. Creative Commons erkännande, inga bearbetningar

4. Creative Commons erkännande icke-kommersiell

5. Creative Commons erkännande, icke kommersiell, dela lika

6. Creative Commons Erkännande, icke kommersiell, inga bearbetningar.

Det ser komplicerat ut till en början, men vid en närmare titt på dessa meningar inser man att det gäller samma sunda förnuft oavsett rådande licens men att reglerna blir striktare och striktare ju längre meningarna blir. Nummer ett, erkännandet, tillåter dig som användare att göra mer eller mindre vad som helst med den funna bilden med ett rådande krav, att du vid fortsatt bilddelning måste uppge vem upphovsmannen är. Den sjätte licensen innebär att bilden endast får spridas precis som den är utan ändringar och i icke kommersiella sammanhang. Med andra ord får bilden bara användas i privata syften och vårdas med omsorg. Licenserna däremellan förstår du säkerligen är något mildare än den sjätte och sista men hårdare än den första.