Lär dig grunderna i webdesign

Kunskap i bagaget

Idag finns det så oändligt många anledningar till varför en individ väljer att starta en egen hemsida eller blogg. För vissa fungerar det som en offentlig dagbok och för andra är det ett rent marknadsföringsverktyg. Oavsett vilken anledning du sitter med finns det en ingrediens som alltid är bra att ha till godo, kunskap i webbdesign. Med detta menas inte att du behöver vara ett proffs eller plugga till webbutvecklare på högskolan för att lyckas med dina drömmar och planer, men det slår aldrig fel med lite kunskap i bagaget. Med kunskap i detta ämne menas alltså att veta hur verktyget, hemsidan, i stora drag fungerar. För att hjälpa dig på traven kommer jag att beskriva lite smått hur det ”kryptiska” webb språket fungerar.

Kryptiskt är inte alltid svårt

Jag ska inte ljuga, första gången jag fick syn på en hemsidas utvecklingsprogram stirrade jag mig blind på alla osammanhängande bokstäver, punkter och prickar. Det såg kort och gott ut som heroglyfer och jag ville ge upp tanken på att göra det själv snabbare än kvickt. Men sanningen är den att bara för att någonting ser extremt komplicerat ut behöver det inte betyda att det är svårt. Vi lurar oss lätt på den här punkten eftersom våra hjärnor mestadels programmeras till att tänka less is more. Men med hjälp av lite teori som beskriver det kryptiska webb-språket kommer du snabbare än kvickt börja se glimtar av ljus i denna komplicerade tunnel.

Webb-lexikon

Lär dig grunderna i webdesign

Alla hemsidor som finns idag är uppbyggda via antingen HTML eller XHTML. HTML är en förkortning av det långa ordet Hyper Text Markup Language, vilket lite kort sagt är ett är en tredjedel av de grundläggande standardklossarna för WWW, world wide web. Med andra ord kan man säga att alla webbsidor i allmänhet skrivs som HTML och överförs via Internet med så kallad HTTP, Hypertext Transfer Protocol. Vad HTML ger möjlighet för är skapandet av struktur i form av rubriker, styckeindelningar med mera. En hel hemsida går alltså att bygga utifrån enbart HTML kodning men den kommer då inte att bli så speciellt snygg. För att kunna förfina det yttre på sin hemsida krävs det även CSS som står för Cascading Style Sheets vilket är det som bestämmer hur informationen via HTML ska synas på din hemsida. För att förenkla detta komplicerade kan man säga att HTML står för det inre och CSS det yttre. De båda behöver alltså varandra för att lyckas kreera någonting snyggt och innehållsrikt. För att knyta ihop säcken kan man slutligen definiera alla dessa formuleringar som ett digitalt världsspråk som betyder likadant oavsett vart i världen du befinner dig. Lite som det nya digitala latinska språket, det är svårt att förstå men absolut inte omöjligt att lära sig.