Att försörja sig som frilansande webdesigner

Detta inlägg riktar sig till dig som är intresserad av att veta hur man kan försörja sig som frilansande webdesigner, vilka fördelar och nackdelar det finns samt hur du själv kan komma igång att jobba som detta. Jag har hållit på i snart fem år, så jag har rätt bra koll på branschen och de bästa knepen vid det här laget.

Fördelar

Att försörja sig som frilansande webdesignerDen absolut största fördelen med att arbeta som webdesigner är att det ä ett kreativt och energigivande drömjobb. Om det inte är ditt drömjobb kan du sluta läsa här, därför att det även är tufft och inte värt om man inte brinner för det. Den andra stora fördelen är att det frilansande livet innebär en väldigt stor frihet. Jag kan till väldigt stor utsträckning välja när jag ska vara ledig och när jag ska jobba. Om du är väldigt morgonpigg eller en extrem nattuggla kan du enkelt anpassa ditt jobb tilld e bästa timmarna du är vaken. Som frilansande jobbar du ofta hemifrån och får vara ifred (vilket är skönt) men när du väl träffar folk är det nästan alltid nya ansikten, vilket är uppfriskande.

Nackdelar

Jag har sagt det förut och säger det igen: om du inte brinner för webdesign ska du inte försöka dig på att frilansa som det. Detsamma gäller väl för all form av konstnärliga eller kreativa uttryck. Vill du inte sitta och traggla med text 24/7 ska du inte bli författare. Den största nackdelen är att det inte finns någon ekonomisk garanti. I perioder kan det bli hur mycket jobb som helst, vilket är kul men stressigt, och i vissa eprioder är det total torka. Därför måste man vara ordentlig med att spara pengar när det går bra, så att man kan betala hyran under sämre månader. Du får inte heller semesterersättning, och måste vara organiserad för att kunna sätta dig när du bara inte har lust.

Hur börjar jag?

Första steget är att skaffa dig information om branschen: vad tar folk ut i lön för ett uppdrag, var finns jobben, hur skaffar du kontakter, och så vidare. Man måste vara rätt så framåt och envis när det kommer till att skaffa jobb, och ibland måste man tänka utanför boxen. När jag började jobba som webdesigner hade jag ingen erfarenhet, så jag åkte till Malta för att jobba för ett onlinecasino som webdesigner. Det är lättare att få jobb utomlands som svensk, då vi som folk har ett gott rykte. Flera svenska spelföretag är dessutom placerade utomlands för att slippa betala så mycket i skatt, och de har ibland svårt att få folk. Det kan alltså vara ett väldigt bra sätt att snabb få erfarenhet. En utlandstjänst ser dessutom bra ut på ditt CV.