Att designa en personlig blogg

Vill du, precis som jag och så många andra, ha din egen blogg? Vad väntar du på – det är lätt! Du behöver inte ha några förkunskaper i webbdesign (men om du har det så kan det underlätta, samt att du kan bygga en lite snyggare och mer avancerad hemsida), och detta blogginlägg riktar sig till dig som inte har en aning om hur du ska börja men som vill lära dig. Detta är min lilla snabbskola i hur du skapar en egen blogg, med vad du ska täka på och vad du ska låta bli att göra.

Texten i centrum

De flesta bloggar därute är till för att läsas. Just det, du behöver ha en engagerande och snygg text som drar läsare. Även om du inte behver vara 100% grammatiskt korrekt hela tiden, så är det bra om du kan skriva relativt väl, eller i alla fall gör ett ordentligt försök när du skriver på din blogg. Folk vill läsa om intressanta saker som de inte vet något om. När du gillar att skriva om det gillar andra att läsa om det. Tänk igenom vad det är du vill att din blogg ska handla om, och vad den inte ska handla om, innan du sätter igång. Det är viktigt med denna struktur för att du ska engagera dina läsare.

Att designa en personlig blogg

Kom ihåg det visuella

Det visuella är den andra viktiga biten. Du måste inte vara bra på att fotografera, men idag kan alla vara fotografer med appar som instagram. Det blir mycket roligare om du väver in snygga och relevanta bilder i din text. Gillar du istället att rita så är detta något du kan ha nytta av. Alla är inte estetiskt sinnade, och om du är osäker på vad som funkar och inte, fråga en vän och be dem vara ärliga. Be dem att peka ut vad som får dem intresserade och vad de tycker är tråkigt eller inte funkar. Detta är något du kommer lära dig själv med tiden.

Var personlig, men inte för mycket

Det finns en väldigt viktig balandgång mellan att vara för personlig eller helt enkelt för lite. En blogg, till skillnad från ett företags hemsida eller en webbaserad portfolio, ska vara personlig. Detta är viktigt för att dina läsare ska känna igen sig och skapa en relation till dig. Har du en modeblogg kommer du dra läsare som är intresserade av mode, och då är det ingen bra idé att skriva ett inlägg om sin svampinfektion bland alla blusar och klackskor. Bestäm på förhand hur personlig du ska vara.